flowerbike.pl

Blog o sporcie, zdrowiu oraz oczywiście rowerach!

Dieta

Czy dieta białkowo tłuszczowa to dobry pomysł?

Czy dieta białkowo tłuszczowa to dobry pomysł?

Do wyboru jest wiele rodzajów diet, dlatego każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Warto testować i zobaczyć, jakie uzyska się efekty. Trzeba jednak od razu podkreślić, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich. Koniecznie staje się indywidualne podejście. Należy wziąć pod uwagę swoje potrzeby, preferencje, możliwości, stan zdrowia, prowadzony tryb życia, cele. Ciekawym rozwiązaniem może być dla wielu osób dieta białkowo-tłuszczowa. Pora dowiedzieć się na jej temat nieco więcej.

Co jeść się na diecie białkowo-tłuszczowej?

W diecie białkowo-tłuszczowej ogranicza się podaż węglowodanów do minimum. W jadłospisie powinny znajdować się produkty zawierające przede wszystkim białko i tłuszcz. Można wobec tego śmiało sięgać po różne gatunki mięsa, czyli po kaczkę, indyka, kurczaka. Godne polecenia są także podroby w postaci wątróbki, serc, żołądków. Nie można zapomnieć także o rybach, owocach morza. Wybór jest ogromny. Źródłem białka w diecie jest również nabiał. Można wobec tego śmiało spożywać sery, jajka, jogurty, mleko, maślankę, kefir. Białka nie brakuje w roślinach strączkowych typu soczewica, groch, fasola, ciecierzyca, bób. Proteiny znajdują się również w orzechach, pestkach i nasionach. Warto włączyć do diety kaszę. Z kolei bogate w tłuszcze są tłuste ryby, owoce morza, oleje zimnotłoczone z nasion oleistych, pestki dyni, ziarna sezamu, jaja, siemię lniane.

Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa?

Pierwszą fazą diety białkowo-tłuszczowej jest wprowadzenie. Powinno się drastycznie zredukować ilość zjadanych węglowodanów do maksymalnie 20 g na dobę. Z jadłospisu znikają wobec tego produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, owoce bogate w cukier, słodycze. Należy zjadać przede wszystkim jedzenie mające głównie białko i tłuszcz. Dopiero w drugiej fazie diety zwiększa się ilość węglowodanów do 50 g. Najlepiej bazować na warzywach i owocach. Trzeci etap ma na celu stabilizację i kontrolę masy ciała. Trzeba obserwować swój organizm. Jeżeli po zwiększeniu podaży węglowodanów waga zaczyna rosnąć, to ponownie należy zmniejszyć ich ilość.

Dla kogo jest dieta białkowo tłuszczowa?

Dieta białkowo-tłuszczowa cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to ze świetnych efektów, które można uzyskać, jeśli ktoś stosuje się ściśle do wytycznych. Dla wielu osób dobrą wiadomością będzie schudnięcie, czyli uzyskanie szczuplejszej sylwetki. Jako że jedzenie obfituje w białko i tłuszcz, zapewnia uczucie sytości przez długi czas, to znika problem z ciągłym głodem i chęcią sięgania po niezdrowe, kaloryczne przekąski. Nie trzeba dłużej przejmować się wilczymi napadami wzmożonego łaknienia. Można najadać się do syta i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Jest to zupełne przeciwieństwo głodówki, które wręcz wyniszcza organizm, a na koniec i tak pojawia się efekt jojo. Dietę można polecić osobom z insulinoopornością, uzależnionym od cukru, zmagającym się ze spadkami energii w ciągu dnia. Jeśli ktoś prowadzi siedzący tryb życia lub jest sportowcem i chce zmniejszyć masę ciała, to warto zainteresować się dietą białkowo-tłuszczową.

Udostępnij